Momordica, fructul tropical din Dubăsarii Vechi

Momordica, fructul tropical din Dubăsarii Vechi
Pentru ziarul Jurnal de Chișinău, 2011

În timp ce diabeticii sunt nevoiți să cheltuiască bani grei pentru a-și procura medicamentele ce conțin insulină, Aurel din Dubăsarii Vechi crește în grădină o plantă tropicală vestită pentru proprietățile sale farmaceutice antidiabetice.

„Cum era Dubăsarii Vechi pe timpuri și cât de murdar și distrus a rămas… așa-i când băutura este pe primul loc”, spune oftând o femeie în timp ce microbuzul înainta leneș prin ploaia de august. Mai multe căsuțe ruinate, un număr mare de stâlpi „decorați” cu simboluri comuniste și un grup de oameni mohorâți, care se întorceau de la o înmormântare cu pomenile subțioară, conturau și mai bine peisajul trist al localității, parcă desprinsă dintr-o poezie bacoviană. Văzând realitatea gri a Dubăsarilor Vechi ți-ar fi fost greu să crezi că în grădina vreunui localnic crește, de un portocaliu aprins, cu fructul gelatinos și dulce ca miezul de harbuz, planta tropicală – momordica.

Produs neînregistrat în RM

Momordica este o plantă agățătoare, vestită pentru proprietățile sale farmaceutice, fiind bogată în insulină, este un veritabil antidiabetic. Dar planta sau, cel puțin, extrasul din momordică se recomandă a fi consumat pentru profilaxie, mai având și proprietăți antibacteriene, antivirotice, antiparazitare, imunomodulatorii și chiar antitumorale. Deși diverse medicamente din extrasul de momordică sunt fabricate și comercializate chiar în România și Ucraina, Centrul de informație despre medicamente declară că pe teritoriul Republicii Moldova nu a fost înregistrat acest produs.

Hobby-ul lui Aurel

Grădina lui Aurel Leahu, împânzită de sere, pare un adevărat labirint. Gazda se deplasează aproape pe brânci, prin „jungla” de roșii și castraveți, spre ciorchinile de momordică ce se zăresc pe ici-colo. Aurel spune că primele semințe ale fructului exotic, originar din regiunea de sud a Asiei, le-a primit de la un prieten: „Inițial, n-am știut de efectele sale benefice, doar am gustat și mi-a plăcut, așa că mi-am făcut din asta un hobby; abia mai târziu am căutat pe internet și am aflat mai multe despre plantă”, spune bărbatul culegând de zor fructele de un portocaliu strident.

În prezent, Aurel cultivă momordică pentru consum personal: „Am câteva zeci de plante sădite, sunt foarte roditoare, pot culege și sute de fructe în perioada de rodire, care începe la sfârșitul lunii iunie și ține cam 100 de zile”, spune bărbatul, sorbind din fructul proaspăt cules. Aurel spune că este suficient să consumi zilnic câte un ciorchine și „te simți mai bine”. Bărbatul se gândește să-și transforme hobby-ul într-o afacere: „Teoretic, aș putea crește tone de momordică dacă s-ar găsi vreun investitor pentru a produce medicamentele antidiabetice din extrasul plantei sau pentru a o comercializa”, spune însuflețit Aurel, fiind sigur că în așa fel s-ar contribui la dezvoltarea industriei farmaceutice autohtone.

În ce priveşte comercializarea fructului în magazinele din Moldova, bărbatul crede că oamenii nu sunt suficient informați, iar produsul riscă să se strice pe rafturi: „Cu toate că în Crimeea fructul, numit și „индийский гранат” (rodia indiană – n.r.), se comercializează la prețul de 30 de grivne bucata”, zice Aurel.